Traces AIR Antwerpen

Antwerp Art Weekend: The Living Room

Tijdens Antwerp Art Weekend 2017 presenteert AIR Antwerpen in The Living Room een tentoonstelling met kunstenaars Leda Bourgogne, Luisa Ungar en Paki Vlassopoulou. De drie kunstenaars verblijven in de residentie voor een periode tussen de drie en de vijf maanden en manoeuvreren zich zo in de positie van tijdelijke inwoner. Dit perspectief creëert vrijheid om te werken met het materiaal dat de stad hen aanbiedt. Evenzeer ontstaat door deze vrijheid een afstand met bestaande werken die reflectie toelaat. Deze tentoonstelling kan gelezen worden als één installatie ontstaan uit een selectie bestaande werken, samengebracht voor deze unieke locatie.

Leda Bourgogne (DE) is geïnteresseerd in de verbinding tussen autobiografie en fictie en de manieren waarop de autobiografie het leven imiteert en omgekeerd. Tijdens haar residentie vertrekt Leda Bourgogne van de autobiografische roman Journal du Voleur van Jean Genet, gebaseerd op zijn ervaringen en ontmoetingen in Antwerpen. Leda Bourgogne creëert een script bestaande uit een vrije adaptatie van dit boek en vermengt deze met haar eigen ervaringen.

Paky Vlassopoulou (GR) creëert site-specifieke installaties bestaande uit sculpturen, foto's en recentelijk ook performatieve elementen. Zowel in de uitwerking als in de perceptie van haar werk tracht Paky Vlassopoulou de tijd te belichamen. Hierbij focust zij op het geheugen en herinneringen, hoe zij gevormd en opgewekt worden en tot slot pijnlijk verdwijnen.

Luisa Ungar (COL) onderzoekt hoe 'algemene kennis' ontstaat. Door het gebruik van archieven, teksten, performances en workshops focust Luisa Ungar op de verhouding tussen onderzoek en het dagelijkse leven. Sinds enige tijd werkt zij aan een grootschalig project waarbij zij de representatie van het dierlijke in de Westerse culturele geschiedenis onderzoekt en de wijze waarop deze weergaves worden gebruikt in contexten van differentiatie en representatie. 

De tentoonstelling is open tijdens het gehele Antwerp Art Weekend: vrijdag 12.00 - 22.00, zaterdag 12.00 - 18.00 en zondag 12.00 - 18.00. Op zaterdag 20 mei organiseert AIR Antwerpen een lunch tussen 12.00 en 14.00 waarbij artistiek directeur Alan Quireyns een introductie in de tentoonstelling geeft en in het oeuvre van de diverse kunstenaars en de werking van de residentie.