Traces AIR Antwerpen

I like to confuse them when they're trying to understand

I like to confuse them when they’re trying to understand
Kortfilms uit Columbia.

Tijdens een residentie in AIR Antwerpen stelde beeldend kunstenaar Luisa Ungar een filmprogramma samen van Colombiaanse kortfilms die worden getoond op woensdag 15 november om 20.00 in Cinema Zuid. Hierbij vertrekt zij van de iconische kortfilm Vampires of Poverty, gemaakt door Luis Ospina en Carlos Mayolo in 1977, in Cali, Columbia. Deze mockumentary parodieert de rol van film in het politieke en sociale leven in de stad. De film bevraagt de betekenissen en motivaties van de zogenaamde ‘politieke’ filmmakers. Luisa Ungar brengt deze legendarische kortfilm in verband met enkele recentere kortfilms van jongere Colombiaanse filmmakers, waarvan elk een ander perspectief biedt over documentairefilms en de, niet zo klare, lijn die zij trekken tussen realiteit en fictie, miserie en spektakel.

Programma:

Introductie aan het begin van de screening door Luisa Ungar.

Solecito
Oscar Ruiz Navia - 2013
20 min
Tijdens de casting voor zijn laatste film in verschillend scholen in Cali ontmoet de regisseur Camilla en Maikol, beiden zestien jaar. Ze leggen hem uit waarom hun liefde over is. De regisseur stelt voor een imaginaire hereniging te spelen. Uiteindelijk resulteert dit voorstel in een vermenging van film en werkelijkheid.

Leidi
Simón Mesa Soto - 2014
16min
Op een zonnige ochtend, nadat ze haar baby gewassen heeft, stapt Leidi naar buiten om bananen te kopen. Haar vriend is sinds enkele dagen verdwenen en zij zal niet terugkeren vooraleer ze de vader van haar kind heeft teruggevonden. Haar wandelingen doorheen de straten van Medellín stellen de omgeving voor als het hoofdelement in de weergave van dit sociale drama.

Vampires of Poverty (Agarrando pueblo)
Luis Ospina en Carlos Mayolo - 1977
29min
Een groep Colombiaanse filmmakers wordt door een Duits televisiekanaal gevraagd een film te maken over miserie in Latijns-Amerika. Een stille zwartwit camera laat het publiek toe de reisweg van de vampieren-filmmakers doorheen Cali te documenteren, terwijl zij een lijst marginale personages in beeld brengen.

Alle films zijn Engels ondertiteld.