Traces AIR Antwerpen

PROJECT: DE SOKKEL #10, YAN TOMASZEWSKI

Opening - Stadspark Antwerpen - 17:00

Door de creatie van een efemeer monument met lokale elementen zoals mode en chocolade transformeert Yan Tomaszewski de sokkel in het stadspark in een offeraltaar. Elke week gedurende zes maanden wordt een nieuw offer gebracht in de vorm van het voeden van de Boogeyman – een mysterieus wezen dat regelmatig op de sokkel verschijnt.

Voor diegenen die zich Belgisch Congo herinneren, is de Boogeyman Mundele Mwinda: de witte man die zwarte kinderen ontvoert en vergruist tot pekelvlees. Voor anderen, geboren in Vlaanderen, is de Boogeyman zwarte piet, de zwarte dienaar van Sinterklaas, die de stoute kindjes in een zak meenemen. Voor de Franssprekenden is de Boogeyman een Croque-mitaine: een bullebak. De Boogeyman belichaamt symmetrische fantasieën over 'de Ander' en vermengt mythologie met geschiedenis. De mythe van Brabo die de hand van de reus afkapt en weggooit en zo Antwerpen doopt en bevrijdt wordt vermengd met het verhaal van de bewakers tijdens de rubberontginning in de Congo Vrijstaat, die de handen van weerbarstige werkmannen afkapten.

in samenwerking met Jack Davey (modeontwerper), Karel Tuytschaever (performance) en met ondersteuning van Günther Watté (chocolatier).