Traces AIR Antwerpen

Everyday Forms of Resistance

AIR Antwerpen; Ujazdowski Castle Centre for Contempora Art in Warschau (U-jazdowski); Helsinki International Artist Program (HIAP); en het gemeentebestuur Ramallah presenteren de geselecteerde kunstenaars van de open oproep in het kader van het uitwisselings- en tentoonstellingsproject Everday Forms of Resistance/ Alledaagse vormen van verzet.

De jury bestaande uit Sally Abu Bakr, directeur van het department cultuur en sociale zaken van het stadsbestuur Ramallah; Yazid Anani, directeur van het publieke programma van de Qattan Foundation; Khaldun Bshara, directeur van het Riwaq centrum in Ramallah; Juha Huuskonen, directeur van HIAP - Helsinki International Artist Program; Jack Persekian, directeur Al Ma’Mal Stichting, Jeruzalem; Ika Sienkiewicz-Nowacka, hoofd artistieke residenties in het Ujazdowski Castle centrum voor hedendaagse kunst, Warschau; Bogna Swiatkowska, hoofd van de Bec Zmiana Stichting en Alan Quireyns, artistiek leider van AIR Antwerpen, selecteerde de volgende kunstenaars die deelnemen aan het project:

Jumana Emil Abboud (Palestina) - residentie in AIR Antwerpen
Ahmed Alaqra (Palestina) - residentie in HIAP Helsinki
Mirnah Barnieh (Palestina) - residentie in U-jazdowski, Warschau
Wim Catrysse (België) - residentie in Mamarat, Ramallah
Karolina Grzywnowicz (Polen) - residentie in Mamarat, Ramallah
Timo Tuhkanen (Finland) - residentie in Mamarat, Ramallah

Wij feliciteren de geselecteerde kunstenaars en danken iedereen voor alle inzendingen.

Over het project:
Everyday Forms of Resistance / Alledaagse vormen van verzet is een uitwisselings - en tentoonstellingsprogramma die resulteerde uit de samenwerking tussen AIR Antwerpen; Ujazdowski Castle Centre for Contemporary Art in Warschau (U-jazdowski); Helsinki International Artist Program (HIAP) en het stadsbestuur van Ramallah. Dit project biedt residenties aan voor zes beeldende kunstenaars en gaat in op de vraag: ‘kan een artistieke interventie sociale spanningen vertalen in verhalen die op hun beurt een invloed hebben op het denkbeeldige landschap van een plek?’ (Francis Alÿs, The Green Line, 2004). Het onderzoekt de rol van de beeldende kunstpraktijk en mobiliteit in de specifieke omstandigheden van Ramallah en Palestina en doet dit door middel van uitwisseling.

Het eerste deel van de residenties (april - juni 2019) is open voor kunstenaars uit België, Finland en Polen. Eén kunstenaar uit elk van deze landen wordt geselecteerd voor een residentie van drie maanden in Ramallah. Het tweede deel (najaar 2019) is open voor kunstenaar uit Palestina en voorziet residenties van drie maanden in Warschau, Antwerpen of Helsinki. Het uitwisselingsprogramma komt samen in en reeks gesprekken en ontmoetingen in Ujazdowski Castle Center voor hedendaagse kunst in Warschau in november 2019.