Traces AIR Antwerpen

Gary Farrelly

jul 2018 tot sep 2018
1983 °in Dublin, woont en werkt in Brussel

Gary Farrelly werd uitgenodigd voor een residentie van drie maanden in Antwerpen in het kader van de jaarlijkse uitwisseling tussen AIR Antwerpen en RAVI Luik. Tijdens zijn residentie werkt Gary Farrelly aan het project ‘White Paper on the Abolition of Tunnels’. Het werk onderzoekt de mogelijkheid om tunnelinfrastructuur te gebruiken als plaats voor performance en culturele interventies. In Antwerpen vertrekt hij hierbij meer bepaald van de Fietserstunnel en de Sint-Annatunnel.

De artistieke praktijk van Gary Farrelly bestaat uit video, collage, mail art, textiel en performance. De onderwerpen in zijn werken variëren tussen architectuur en administratie tot persoonlijke inventarissen en het autobiografische. Onafhankelijkheid en macht zijn terugkerende thema’s. Gary Farrelly werkt regelmatig samen met Duits fotograaf Chris Dreier onder de naam Office for Joint Administrative Intelligence (OJAI). OJAI onderzoekt de bureaucratie, administratie en de zelfvoorzienende organisatie as apparaten die collectief functioneren mogelijk maken. Het onderzoek richt zich op machtstructuren ingebed in de architectuur van publieke gebouwen en de macht van het zelf in het grotere verhaal van de samenleving. Het project ontstond uit de geschreven correspondentie tussen Dreier en Farrelly en mail blijft centraal in dit gegeven. Naast het gebruik van e-mails manifesteert het project zich in de vorm van opmetingen, excursies, publicaties, performances, video’s en radio.

Gary Farrelly studeerde af aan NCAD in Dublin en LUCA School of Arts (Sint-Lukas) in Brussel. In 2010 nam hij deel aan het residentieprogramma Central Trak aan de universiteit van Texas in Dallas. In 2015 won hij een onderzoeksresidentie van een jaar in TAMAT, Centre de la Tapisserie, des Arts Muraux et des Arts du Tissu, in Doornik. Garry Farrelly stelde tentoon in (een selectie): Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, Maastricht; ISELP, Brussel; Museum of Contemporary Art, Banja Luka; Parking Projects, Tehran; Crawford Municipal Art Gallery, Cork; 500X, Dallas en Central Trak, Dallas.