Traces AIR Antwerpen

Lodgers #6: Ultra Eczema

Lodgers #6: Ultra Eczema, 30/04 tot 24/07

M HKA en AIR Antwerpen nodigen Ultra Eczema uit als zesde gast in het LODGERS-programma, waar ze de 6e verdieping van het museum drie maanden bezetten.

De praktijk van Dennis Tyfus krijgt het duidelijkst vorm in Ultra Eczema (UE). Meer dan een label in de traditionele zin van het woord is het een opeenvolging van catalogusnummers. De eerste twee releases zijn magazines, daarna verschijnen er verschillende vinylplaten, boeken, T-shirts en posters. Vanaf UE50 – een tattoo op de vuist van Tyfus – wordt het duidelijk dat het label vooral een nummering is: een alternatieve manier om de tijd in te delen, om in de eigen voetsporen te stappen om de tel bij te houden.

Ultra Eczema bestaan niet enkel uit wt er wordt uitgebracht, maar houdt als lineaire nummering van een artistieke praktijk de verschillende activiteiten van Tyfus bijeen. Of het nu een galerietentoonstelling van eigen beeldend werk, de organisatie van een concert, het ontwerpen van een flyer of het maken van het radioprogramma Tyfustijd op Radio Centraal is, Ultra Eczema trekt dwars doorheen de verscheidenheid aan activiteiten een lijn die de punten verbindt.

Ultra Eczema is naast een ritme – aanduiding van het tempo van Tyfus ook de ideale plaats om zijn interesses en invloeden te combineren met eigen werk. Het is een uiting van de moeite die een obsessionele verzamelaar doet om iets te vinden, vastgeklonken aan de inspanning van een onophoudelijke maker om iets te doen. Op die manier ontdekt Tyfus, niet als afstandelijke toeschouwer of criticus, maar als maker op de eerste rij, als iemand die wil tussenkomen – invloeden in de geschiedenis van de punk, de experimentele muziek, de sound poetry en de beeldende kunst.

Ultra Eczema bouwt stilaan ook een geografisch parcours uit. Naast platen, magazines en boeken als mentale ruimtes, vinden georganiseerde evenementen plaats. De plekken Gunther en Stadslimiet grijpen op een rechtstreeks ruimtelijke manier in, door een overschot in de stad te zoeken om in te vullen. Voor LODGERS stelt Ultra Eczema een 'Residential Area' voor, waarbinnen het gasten uitnodigt waarmee in het verleden reeds werd samengewerkt.

Caned Icoda
05/05 – 14/06/2016
Onder de naam Caned Icoda maakt beeldend kunstenaar en muzikant Giovanni Donadini installaties, muziek, meubels, kledij, … om totaal-happenings te creëren.

Menstruation Sisters
14/06 – 17/06/2016
Het Australische duo Oren Ambarchi en Nik Kamvissis zorgt voor beeld en geluid en werkt toe naar een live concert op 16.06 om 21:00

Dennis Tyfus: Summer Whine
16.06.2016 – 19:00
Dennis Tyfus presenteert UE215: Summer Whine, een boek dat recente tekeningen van de kunstenaar bundelt.

Albert Mayr
18/06 – 03/07/2016
De Oostenrijkse beelden kunstenaar en muzikant Albert Mayr maakt instrumenten, installaties en drummachines die op water aangedreven worden.

Peter Fengler & Dennis Tyfus
05/07 – 24/07/2016
Na eerder te hebben samen gewerkt aan onder anderen een sculpturale platenbox en een zelf gesneden single gevuld met strijdliederen, benutten de Rotterdamse kunstenaar Peter Fengler en Dennis Tyfus de LODGERS – ruimte zo optimaal mogelijk.